Detalii caz existent

Detalii caz existent

Cod caz: CAZ1126 Data: 24.09.2015
Oras: Bucuresti Stadiu: Caz nou
Adresa: Bd Uverturii nr.55 E, 55 E Atribut: Rezolvat


Detalii caz
Nume solicitant: TIRU MIHAELA Email: atomica67@yahoo.com
Telefon: 0721 270 365 Facebook:
Mesaj solicitant:

Doresc sa va prezint cazul unei constructii care se desfasoara in prezent in sectorul 6, la adresa Bd Uverturii nr.55 E.

Totodata doresc sa va prezint ce am intreprins in calitate de membru in comitetul Asociatiei de Proprietari din care fac parte, alaturi de alti membri si de presedintele Asociatiei cu privire la aceasta constructie, in legatura cu care avem mari semen de intrebare. Si nu in ultimul rand, doresc sa va cer ajutorul cu un sfat, cu expertiza dvs., stiut fiind ca organizata Salvati Bucurestiul s-a implicat in numeroase cazuri similare celui pe care il voi prezenta si, de multe ori, a obtinut rezultate pozitive.

Cazul nostru este urmatorul:

La o distanta de cca 5 m de blocul in care domiciliem, in luna iulie, pe suprafata unui teren viran din fata blocului, s-a organizat un santier de constructie, depozitarea de materiale de constructie si s-au demarat lucrari de excavare si sapaturi partiale la o fundatie. Au urmat cca. 2 saptamani in care nu a avut loc nicio miscare pe acest teren.

Ulterior, constructia a demarat in forta in luna august. Constructia se desfasoara pe un teren aflat in proprietatea privata a unei firme si se refera la un imobil cu destinatia spatii de locuit, pentru care a fost obtinuta o autorizatie de constructie de la primaria sectorului 6 semnata de primarul de sector Rares Manescu.

Problema pe care o ridica aceasta constructie este ca ea are loc intr-o enclava, daca o pot numi asa, enclava aflata intre 2 blocuri vechi care au ca an de constructie anul 1967, blocuri cu aceeasi structura (un nr. de 120 apartamente/fiecare bloc). Aceste doua blocuri sunt situate la adresa Bd. Uverturii 51 - 55 (blocul nr. 9) si Bd. Uverturii nr 57 - 69 (blocul nr 10).

Imobilul care se construieste in structura si forma avizata se afla la cca 5 m apropiere de blocul nr 9, aceasta distanta despartitoare reprezentand in fapt o alee de acces la acest bloc. Fata de celalalt bloc (nr. 10) imobilul se plaseaza la o distanta un pic mai mare (cca 12 m). Suntem siderati de faptul ca se poate primi aviz de constructie, la regimul de inaltime specificat, la o atat de mica distanta fata de blocul nostru. Practic, la finalizarea constructiei vom putea sa ne dam mana unii cu altii prin balcon, cei din blocul vechi cu cei din imobilul nou construit.

Intrarea in noul imobil se va face din aceeasi alee de latimea sus mentionata (cca 5 m), lucru care din nou ne trezeste furia. Pentru a face intrarile la noul imobil, constructorii/ proprietarii noului imobil, vor defrisa parte din copacii ce marginesc aleea, copaci ce se afla pe Domeniul Public si care nu fac parte din proprietatea lor. Am cerut sa vedem avizul/ aprobarea de la ADP in legatura cu acest aspect. Ne-au ras in fata si ne-au spus ca au aceasta aprobare, dar ca nu ne-o pot arata. Deja au procedat la toaletarea in forta a copacilor ce marginesc aleea de acces, copaci aflati pe domeniul public, copaci plantati acum aproape 48 de ani de locatarii blocului 9. Au taiat in forta din coronamentul copacilor ce intrau pe teritoriul pe care il detin. Oricum acesti copaci sunt compromisi, pentru faptul ca radacinile lor intrau pe proprietatea cu pricina si le-au fost retezate radacinile prin taluzarea marginilor noii constructii.

Totodata, pe aleea ce margineste acum blocul 9 si imobilul cel nou, alee care se afla pe domeniul public au locuri de parcare locatarii din blocul 9, locuri inchiriate de la ADP sector 6. Chiria pentru aceste locuri a fost déjà achitata de aceste persoane. Ori, datorita faptului ca intrarea in noul imobil se va face din aceasta alee, copacii vor fi taiati, stalpii de iluminare vor fi dezafectati iar un numar de cel putin 10 – 12 locuri de parcare desfiintate.

Lasam pe un plan secundar zgomotul infernal, fara respectarea niciunui program de liniste, stationarea pe aleea a unor utilaje de mare tonaj si obstructarea caii de acces, evacuarea apei de ploaie in aleea de acces cu pompe hidraulice si dirijarea ei ulterioara catre canalele de scurgere, inteparea in zona blocului 9 la reteaua de apa si/sau gaze, cu refacerea trotuarului la un mod lamentabil (s-a surpat terenul acolo unde s-a facut bransarea pentru nevoile noului imobil).

La orice interventie/nemultumire pe care am avut-o in legatura cu acest imobil, ni s-a raspuns cu ranjete largi si cu indemnul repetitiv de a reclama la Primaria sect. 6.

In paralel, se incearca intimidarea celor care isi manifesta opinia. In plus exista sugestia de a merge la o negocire cu noi. Sa negociem ce? Oamenii, putini activi care s-au implicat se pregatesc sa se retraga, iar marea majoritate a celor care locuiesc in cele doua blocuri au varsta de peste 80 de ani.

Cum ne-am organizat:

Datorita faptului ca incepand cu luna iulie a.c. pe acest teren s-a organizat santierul si au inceput partial sapaturi pentru fundatie, cele 2 asociatii de proprietari si-au unit hotararea si puterea financiara si am platit un avocat, care s-a interesat la primarie asupra existentei, la acel moment a vreunei autorizatii de constructie pentru terenul cu pricina. Raspunsul primit de la Serviciul Urbanism din primaria sect.6 a fost ca nu era emisa nicio autorizatie de constructie pentru aceasta adresa. Deci pregatirea santierului si demararea sapaturilor era ilegala in lipsa acestei autorizatii.

Am deschis actiune in instanta (pe fond si prin ordonanta presedintiala) reclamand/ facand plangere in legatura cu acest aspect. Se solicita instantei sa pronunte o hotarare prin care sa dispuna sistarea oricaror lucrari de constructii si edilitare pana la emiterea autorizatiei de constructie de catre primarie. Instanta a dat rezolutia ca partea reclamanta, in termen de 10 zile de la primirea comunicarii, sa pregateasca indicarea paratului, a domiciliului acestuia pentru a fi citat, sa indice probele prin martori, sa prezinte la dosar copie legalizata la notar cu dovada numirii presedintelui asociatiilor blocurilor ce s-au constituit parte reclamanta, sa depuna procura avocationala sau contract de asistenta juridica si sa achite taxa judiciara.

Avem deci aceasta actiune in instanta demarata, dar ea nu ne va da satisfactie, deoarece momentul este depasit, intre timp s-a obtinut autorizatia de constructie, s-a afisat panoul prin care se comunica destinatia, proprietarul, beneficiarul, proiectantul constructiei, termenul de realizare, structura constructiei etc.

Constructia se ridica si prinde contur intr-un ritm ametitor. Ritm ce descurajeaza fiind superior oricarei actiuni in instanta (ce presupune termene).

Avocatul a mai formulat o petitie catre Primaria sectorului 6 prin care solicita sa ne fie puse la dispozitie o copie a autorizatiei de constructie, o copie dupa PUZ si PUD spre consultare. Asteptam raspunsul primariei in termenul legal. Nu avem un urbanist rodat care sa ne sfatuiasca daca constructia (respectiv autorizatia de construire) respecta incadrarea in PUZ si in PUD.

Functie de o opinie avizata urmarim sa atacam avizul pe regimul de insorire si cel de inaltime. Asta este scopul nostru final. Suntem constienti ca proprietarul are dreptul de a construi ceva, ca doar de aceea si-a cumparat terenul, ca scopul lui este obtinerea de profit prin recuperarea cheltuielilor de constructie si vanzarea apartamentelor, dar vrem ca acest lucru sa nu se realizeze prin calcarea in picioare a drepturilor noastre, cei al caror trai e aruncat in haos de noua constructie. Pierdem intimitatea, pierdem acei m de zona verde pe care legea ii prevede pe cap de locuitor, suportam zgomotul, praful si discomfortul unui santier, iar la final, vom fi nevoiti sa traim in conditiile date. Daca urmarim sa vindem, datorita inghesuirii celor 2 imobile, pretul locuintelor noastre vor avea de suferit in sensul diminuarii lor. Nimeni nu-si doreste sa cumpere o locuinta care sa semene cu un acvariu, unde esti privit de vecini ca si cum ai trai cu ei in casa…

Am facut o sesizare la Garda de Mediu, asteptam un raspuns. Urmeaza sa mai formulam o sesizare la Primarie - Serviciul Mediu, pentru taiere pomi.

Am solicitat si am primit o audienta pentru maine, 24 septembrie, la dl senator Gabriel Mutu care provine din circumscriptia noastra si este si presedinte al PSD sector 6. Nu stiu cum ne poate ajuta. O sa-i cerem sprijinul.

Suspectam faptul ca avizul de constructie nu respecta o serie de prevederi legale. Ne temem insa ca, in rastimpul in care am purta un proces, atacand legalitatea avizului de constructie, imobilul va fi gata, si atunci am investit bani si timp si energie, iar constructia va dainui.

Ne punem problema corectitudinii avizului primit pe sectiunea de respectare a prevederilor regimului de incadrare in PUZ, PUD (regim de inaltime, de insorire, de distante legale acces, intre doua cladiri), de incadrare legala in prevederile de mediu, spatiu verde etc.

Ce ne sfatuti sa mai intreprindem? In ce directie?

In asteptarea unui sfat, va multumesc anticipat.

 Mihaela Tiru membru in comitetul Asociatiei de Locatari bloc 9

Mesaj specialist: În urma analizării situației s-au constat motive de nelegalitate a documentației de urbanism tip PUD și a Autorizației de Construire. Toate aspectele de nelegalitate a actelor administrative menționate au fost expuse în sesizările adresate instituțiilor abilitate cu verificarea legalității actelor respective conform legii. Atașat regăsiți sesizările pe care Asociația Salvați Bucureștiul le-a înaintat și pe care vă rugăm să le completați cu datele de identificare și să le trimiteți de asemenea.


Mesaje:
Documente
Documente despre caz
Nr. crt Nume doc Data adaug. Posesor  
1. caz1126_1126_Plangere_prealabila-nelegalitate_AC_Petent_312.doc 22.10.2015 Call Center  
2. caz1126_1126_Sesizare-ISC-nelegalitate_PUD_AC_Petent_665.doc 22.10.2015 Call Center  
3. caz1126_1126_Sesizare-Prefect-nelegalitate_PUD_AC_Petent_063.doc 22.10.2015 Call Center  
4. caz1126_Cerere_PS6_1126_Petent_652.doc 22.10.2015 Call Center