Statutul coalitiei

Statutul coalitiei

Despre Coaliţie

Coaliţia de Urbanism este o reţea de organizaţii şi grupuri civice din România active în combaterea abuzurilor şi nelegalităţilor făcute de autorităţi în activitatea de urbanism, construcţii, protecţia patrimoniului, respectiv protecţia mediului. Rolul coaliţiei este acela de a sistematiza doctrina juridică şi practica judiciară pe care ONG-urile au creat-o în domeniile menţionate. Coaliţia va funcţiona prin intermendiul unei platforme online pe care vor fi diseminate orice informaţii juridice, doctrină, practică judiciară, opinii juridice şi alte materiale care pot servi la fundamentarea demersurilor noastre în instanţă şi în contactul cu autorităţile.

Organizare

Coaliţia de Urbanism este deschisă atât grupurilor de iniţiativă civică, cât și organizațiilor neguvernamentale. Membrii fondatori ai rețelei sunt organizații care au iniţiat litigii sau altfel de interacţiuni cu autorităţile pe teme de încălcare a normelor de urbanism, construcţii, protecţia patrimoniului, respectiv protecţia mediului. Secretariatul rețelei este ţinut de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul.

 

Membrii Coaliţiei Urbane/Coaliţiei de Urbanism sunt:

Asociaţia Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu – Cluj – Napoca

Asociaţia CIVICA – Iasi

Asociaţia Mai Bine – Iasi

Asociaţia pentru Protecţia Urbanistică a Clujului – Cluj – Napoca

Asociaţia Plus Minus – Cluj – Napoca

Asociaţia Prima Natură – Sebes

Asociaţia Salvăm Câmpia de Vest – Curtici, Arad

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul – Bucuresti

Asociaţia Salvaţi Cartierele Dămăroaia şi Bucureştii Noi – Bucuresti

Centrul pentru Mediu Construit – Cluj – Napoca

Grupul Floreasca – Bucuresti

Principii ale coaliţiei

Coaliţia de Urbanism funcționează în conformitate cu următoarele principii de bază :

Participativitate, democrație, non-violență, solidaritate, justiție socială și de mediu. Rețeaua este apartinică, non-discriminatorie și promovează egalitatea de gen.

Coaliţia de Urbanism nu acceptă fonduri provenite de la companii sau alte entităţi care sunt poluante și distrug mediul înconjurător, respectiv sunt recunoscute ca promotoare ale unor nelegalităţi.

Share this